Ротавірусна інфекція: симптоми і лікування.

04.Лис.2021
Ротавірусна інфекція: симптоми і лікування.

 

Ротавірусна інфекція (синоніми Ротавірусний гастроентерит, шлунковий грип, кишковий грип) – одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є Ротавірус людини з роду Rotavirus. Захворіти ротавірусною інфекцією можуть люди в будь-якому віці, однак найчастіше хворіють діти від 6 місяців до року – двох.

Клінічно захворювання проявляється діареєю, тобто поносом. Стілець при ротавірусній інфекції водянистий, може бути до десяти разів на день.

Симптоми ротавірусної інфекції

У перебігу хвороби виділяють інкубаційний період тривалістю до 5 діб, гострий період тривалістю 3-7 доби і період відновлення (4-5 доби). Початок захворювання звичайно гостре, характеризується різким підвищенням температури, блювотою, болями і бурчанням в животі, можливий розвиток діареї. Характер стільця допомагає діагностувати ротавірусну інфекцію. У перший день хвороби стілець рідкий жовтого кольору, в наступні дні стілець стає сіро-жовтим глиноподібної консистенції. Крім кишкових проявів захворювання, хворих турбують нежить, першіння та біль у горлі, кашель. Вищеописані симптоми більше характерні для дітей. У дорослих симптоми ротавірусу часто схожі на звичайний розлад травлення. Можливе зниження апетиту, рідкий стілець, підвищення температури тіла, які зберігаються протягом короткого часу.                            Найчастіше ротавірусна інфекція у дорослих протікає безсимптомно, проте, вони є заразними для оточуючих. Якщо в колективі або сім’ї є хвора людина, то почергово починають хворіти оточуючі. Симптоми ротавірусної інфекції можуть бути дуже схожі на ознаки інших інфекційних захворювань (сальмонельоз, холера), тому при їх появі, особливо у маленьких дітей, слід викликати лікаря. Ні в якому разі не можна давати дитині знеболюючі препарати до консультації з лікарем, оскільки це може замаскувати симптоми більш серйозних захворювань. Лікування специфічними лікарськими препаратами, дія яких спрямована на знищення ротавірусів, не існує. Лікувальні заходи спрямовані на боротьбу з симптомами захворювання. Якщо у хворих знижений апетит, то не варто насильно змушувати їх їсти, можна запропонувати випити домашнього киселю з ягід або курячого бульйону. Їжу і питво необхідно вживати невеликими порціями, щоб не спровокувати напад блювоти. Не можна вживати в їжу ніякі молочні продукти, оскільки вони є хорошим середовищем для поширення хвороботворних бактерій.

Щоб уникнути розвитку зневоднення організму необхідна регідратаційна терапія. Хворим рекомендується пити воду, а краще сольові розчини (регідрон або розчин кухонної солі, приготовлений з розрахунку 1 ч. л. солі на 1 л води). Рідину слід приймати невеликими порціями не більше 50 мл кожні півгодини. Внутрішньовенне введення рідини може знадобитися тільки у випадку дуже тяжкого перебігу захворювання з наростаючою інтоксикацією організму. Прийом сорбентів необхіден для видалення токсинів з кишечника. Для профілактики приєднання бактеріальної інфекції і для її лікування призначаються протидіарейні препарати. Для корекції порушень травлення можуть бути призначені ферментні препарати. Знижувати температуру нижче 38 С при ротавірусної інфекції слід тільки в разі її поганій переносимості, оскільки ротавіруси гинуть саме при такій температурі. Для зниження температури у дітей краще використовувати препарати у вигляді свічок або сиропів. Крім використання лікарських препаратів можливе застосування фізичних методів для зниження температури (обтирання, роздягання). З появою апетиту хворим призначаються препарати для відновлення мікрофлори кишечника. Профілактика ротавірусної інфекції
Для специфічної профілактики на сьогоднішній день розроблено дві вакцини для боротьби з ротавірусної інфекцією,які містять ослаблений вірус. Приймаються вони орально. Неспецифічна профілактика полягає в дотриманні правил особистої гігієни (миття рук після відвідування туалету та громадських місць, перед їжею), а також правил обробки їжі і води. Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, а під час епідемічного періоду рекомендується обдавати їх окропом. Вживати в їжу слід тільки кип’ячену воду. Особливу увагу потрібно приділити якості молочної продукції, не можна вживати продукти сумнівного походження і з вичерпаним терміном придатності.

 

Галерея зображень